WAT IS CRANIOSACRAAL THERAPIE?

Craniosacraal Therapie (kortweg Cranio) is ontstaan uit osteopathie. Cranio richt zich echter voornamelijk op de bewegingsfunctie van het bindweefsel (of fascie) en het beenachtige weefsel rondom het centrale zenuwstelsel (schedelbeenderen, wervelkolom, heiligbeen en bekken). Met behulp van uiterst subtiele technieken (met een druk van niet meer dan 5 gram) wordt spanning en stress weggenomen uit deze weefsels, waardoor het lichaam zich ontspant en zichzelf corrigeert. Een bijwerking van deze therapie is dus ontspanning. Je voelt je na een behandeling relaxed en herboren.

 

Lichamelijke klachten hebben vaak een aanwijsbare oorzaak, zoals een ongeval, blessure of ziekte. Deze klachten gaan gepaard met ongemak zoals pijn en belemmering in onze bewegingen. Vanuit de reguliere zorg zijn wij gewend om de focus te leggen op het wegnemen van de pijn en het ongemak die onze klacht met zich meebrengt, maar het emotionele/psychische wordt vaak niet meegenomen. Die wordt dan weer separaat behandeld, terwijl onze geest en ons lichaam niet van elkaar te scheiden zijn.

Cranio is een holistische vorm van manuele therapie, wat betekent dat de symptomen en klachten niet op zichzelf behandeld worden, maar dat de gehele mens (mind, body and soul) wordt behandeld. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de klacht, maar ook naar de oorzaak en het emotionele/psychische stukje wat erbij hoort. Enerzijds kunnen chronische pijn en ziekten namelijk angst, bezorgdheid, frustratie, woede en verdriet met zich meebrengen en anderzijds kunnen overmatige bezorgdheid, angst, schuldgevoelens, wrok en woede lichamelijk klachten en ziekten veroorzaken. Het is vaak een vicieuze cirkel, want in beide gevallen is er een stressresponse in het lichaam.

Door de spanning weg te nemen uit het lichaam, komen de onderliggende emoties en psychische stress vaak naar het bewustzijn. De klacht is lichamelijk, maar de oorzaak ligt dieper. De bewustwording van deze diepere emoties, onverwerkte ervaringen, trauma's en psychische stress zorgt voor een ontlading en deze ontlading geeft ruimte en hernieuwde energie aan het lichaam om zichzelf te corrigeren en weer in balans te brengen.

Craniosacraal Therapie heeft  namelijk als uitgangspunt dat het lichaam een eigen intelligentie en wijsheid bezit waardoor het zichzelf kan herstellen (het zelf genezend vermogen). Het zal altijd proberen zichzelf weer naar een staat van homeostase (balans) en perfectie te brengen. Een craniosacraal therapeut is als het ware een werktuig en verlenging van dit zelf-genezende vermogen en volgt de aanwijzingen van het lichaam in plaats van te proberen het lichaam te dwingen zich aan te passen aan menselijke wetenschap, overtuigingen en ego's.

Tijdens een behandeling zoek ik samen met jou naar de oorzaak van de klacht door lichaams-gericht te werken. Dit zorgt voor bewustwording van wat er in jouw lichaam gebeurt en waar de stress zich in jouw lichaam bevindt. De blokkades die in jouw lichaam stagnatie van energie veroorzaken, worden verwijderd, zodat je jezelf weer kunt voelen en zo in contact komt met wie je werkelijk bent.