Het Cranio Sacraal Systeem en het Cranio Sacraal Ritme. Hoe werkt het eigenlijk?


Het Cranio Sacraal Systeem bestaat uit de hersenvliezen (de meninges) en het hersenvloeistof. De meninges omgeven de hersenen en de ruggenmerg in een soort van kikkervis-vormige zak, ook wel de durale zak genoemd, dat zich onderaan de ruggenmerg hecht aan het staartbeen. Deze zak is gevuld met hersen-vloeistof welke wordt aangemaakt in de hersenen.

De hoofdfunctie hiervan is schokdemping en bescherming van hersenen en ruggenmerg. Een nevenfunctie, maar niet minder belangrijk, is de transport van voedingstoffen en afvoer van afvalstoffen. De hersenvloeistof wordt aangemaakt in de hersenen en weer afgevoerd naar de hersenen, waar het de hersenen als het ware schoon wast. Deze functie wordt belangrijker naarmate we ouder worden aangezien het de ophoping van eiwitplaque en tangles verhinderd. Het vastzetten van eiwitplaque en tangles in de hersenen is geconstateerd als oorzaak voor o.a. de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Dementie.

Het Cranio Sacraal Systeem (de meninges) is dus een durale zak dat gevuld is met ongeveer 150 milliliter hersenvloeistof. Per etmaal wordt ongeveer 400 tot 600 milliliter aangemaakt en her-opgenomen.

Wanneer er hersenvloeistof wordt aangemaakt ontstaat er een druk binnen het Cranio Sacraal Systeem en wanneer hersenvloeistof wordt her-opgenomen, neemt deze druk weer af. Dit zorgt voor een constant ritme binnen het Cranio Sacraal Systeem. Dit ritme noemen we het Cranio Sacraal Ritme en is voelbaar door de getrainde therapeut op elk deel van het lichaam.

Het Cranio Sacraal Ritme staat in het middelpunt van Cranio Sacraal Therapie. Overal op het lichaam kan dit ritme worden waargenomen. Als therapeut voelen we het ritme door de handen op het lichaam te leggen en evalueren we de kwaliteit van het ritme:

 • is het sterk of zwak?

 • voelt het vloeibaar of houterig?

 • heeft het een grote omvang?

 • is het gelijkmatig?

Deze aanwijzingen zijn belangrijk voor het bepalen van de plaatsen waar de spanning zich bevindt in het lichaam. Niet alleen geeft het Ritme belangrijke informatie tijdens de evaluatie, het staat ook centraal tijdens de gehele behandeling. Elke keer wanneer er iets gebeurt in het lichaam, zij het fysiek, emotioneel of psychisch, is dit te merken in een verandering van 'toon' in het ritme. Wanneer spanning verdwijnt uit het weefsel, is het niet alleen voelbaar in het weefsel zelf, maar verandert ook het ritme.

De therapeut is dus in constante verbinding met het ritme en ervaring leert het juist interpreteren van het ritme in elke individuele patient. Zachte technieken worden toegepast afhankelijk van wat het lichaam en het ritme aangeven en zal voor iedere patient (en zelfs iedere behandeling op zich) verschillend zijn.

Zodra de spanning op het Cranio Sacraal Systeem wordt opgeheven en het lichaam weer in zijn normale ontspannen staat kan komen, normaliseert het weefsel rondom de hersenen en het ruggenmerg zich en geven we het lichaam de mogelijkheid zichzelf weer in balans te brengen.

Binnen het Cranio Sacraal Systeem bevindt zich het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel is één van de meest belangrijke functies in het menselijk lichaam.

Het:

 • dient als controlecentrum van het lichaam via de hersenen (motorische, sensorische en autonome functies)

 • ontvangt en verwerkt informatie van de huid, gewrichten en spieren via het ruggenmerg

 • is verantwoordelijk voor het zenden, versturen en interpreteren van informatie uit alle delen van het lichaam

 • bewaakt en coördineert de functies van de inwendige organen en reageert op de veranderingen van buitenaf

 • communiceert met o.a. het immuunsysteem, het lymfestelsel en het hormoonstelsel.

Zonder het centrale zenuwstelsel zouden de normale functies van het lichaam eenvoudigweg stoppen. Het is daarom ook niet moeilijk te zien dat het centrale zenuwstelsel en het Cranio Sacraal Systeem nauw met elkaar verbonden zijn. Wanneer spanning wordt weggenomen van weefsel dat invloed heeft op het Cranio Sacraal Systeem, wordt automatisch ook spanning weggenomen van het centrale zenuwstelsel (en bij uitstek de andere systemen waarmee het communiceert). Met andere woorden, wanneer het Cranio Sacraal Systeem optimaal functioneert, functioneert het centrale zenuwstelsel ook optimaal (en dus ook het immuunsysteem, het lymfestelsel en het hormoonstelsel).

Deze foto is een mooie afbeelding van de hersenvliezen (ofwel de meninges) die de hersenen en ruggenmerg omgeven en beschermen. Ze bestaan uit drie lagen, namelijk het harde hersenvlies (ofwel dura mater), het spinnenwebvlies (ofwel arachnoidea) en het zachte hersenvlies (ofwel pia mater).

Recente blogposts

Alles weergeven

Humility

Almost every day, I pick a card from the "Daily Challenges for Spiritual Growth" developed from the teachings of Mata Amritanandamayi Devi (also known as Amma). Two days in a row now, I have picked th

Recente Posts
Archief
Volg op social media
 • Facebook App Icon
 • Wix Google+ page
 • LinkedIn App Icon
 • Twitter App Icon
 • YouTube Basic Square
 • Facebook App Icon
 • Instagram
 • LinkedIn App Icon
 • Twitter App Icon
 • YouTube Basic Square

Copyright 2020 by IAM CranioSacraal Therapie