WAT IS CRANIOSACRAAL THERAPIE?

VANUIT EEN MEDISCH/FYSIEK OOGPUNT

We geloven allemaal dat het lichaam een zelf genezend vermogen heeft, want als we een arm breken, dan weten we dat het lichaam de breuk repareert en dat we onze arm na zes weken weer kunnen gebruiken. Hetzelfde geldt wanneer we ons verwonden. Het lichaam repareert de wond van binnenuit en er wordt weer nieuw weefsel en huid gegenereerd om de wond te helen en te dichten. Maar als dit vermogen door omstandigheden van buitenaf of binnenuit wordt verstoord, worden we ziek, krijgen we aandoeningen en ervaren we pijn.

Cranio helpt onder andere bij:

  • vermindering van (chronisch) pijn

  • nekklachten 

  • hoofdpijn

  • slijmbeurs ontstekingen

  • chronische vermoeidheid

  • versterking van het immuunsysteem (dus meer weerstand tegen ziektes)

  • leer problemen/leer belemmeringen

 

Hoe doet Craniosacraal Therapie dat? 

Craniosacraal Therapie behandelt het bindweefsel. Door een zachte aanraking van niet meer dan 5 gram (het gewicht van een stuiver), neemt de therapeut blokkades weg uit het craniosacraal systeem en het bindweefsel. Hierdoor wordt de mobiliteit van het bindweefsel herstelt, verbetert de doorbloeding en cel-communicatie , werkt de aanvoer van voedingsstoffen en eiwitten en de afvoer van afvalstoffen weer optimaal en herstelt het aangedane weefsel zich. Hierdoor vindt genezing plaats in het lichaam en ervaart men vaak bij de eerste behandeling al een vermindering van pijn.

Wat is bindweefsel?

Alle structuren in ons lichaam zijn met elkaar verbonden door bindweefsel (fascie). Je kunt het zien als een soort vlies dat rondom en tussen alle organen, spieren, vaten, botten, pezen en banden ligt. Fascie zorgt er onder andere voor dat alles op zijn plaats blijft zitten (steun en vorm) en heeft een bepaalde mobiliteit zodat alles ten opzichte van elkaar wrijvingsloos kan verglijden (beweging). Het heeft ook een beschermende functie en is essentieel in cel-communicatie en transport van stoffen. 

Door overbelasting, blessures, te weinig of verkeerde beweging, verkeerde houding, ontstekingen etc. kunnen beschadigingen ontstaan in het bindweefsel waardoor de weefsels niet meer soepel langs elkaar kunnen bewegen. We spreken dan vaak van verklevingen. Ook emotionele en psychische stress en trauma's kunnen spanning in het bindweefsel veroorzaken. Door de stresshormonen die vrijkomen, wordt de samenstelling van het bindweefsel beïnvloedt en verliest het zijn flexibiliteit.

 

Als bindweefsels hun taken in het lichaam niet goed kunnen uitvoeren, omdat ze door verklevingen strak komen te staan, heeft dit verstrekkende gevolgen voor het hele lichaam. Alle lichaamsdelen zijn immers met elkaar verbonden via bindweefsel. De spanning en stress die deze inflexibiliteit uitoefent op bepaalde delen van het lichaam veroorzaakt pijn. Rugpijn, schouderpijn, nekpijn, gewrichtspijn en peesirritatie of -ontsteking zijn veelvoorkomende klachten.

Dus, Cranio is geen gerichte behandeling van één bepaalde aandoening, maar door de werking van één van de belangrijkste weefsels te ondersteunen en reguleren, worden vele systemen weer in balans gebracht en kan het lichaam zijn zelf herstellende functie weer aannemen.

Wil je dieper in het medische gedeelte duiken, lees dan mijn blog over het craniosacraal systeem.