top of page
Wat is craniosacraal therapie

Wat is Cranialsacraal Therapie

Craniosacraal Therapie is ontstaan uit osteopathie. Craniosacraal Therapie richt zich echter voornamelijk op de bewegingsfunctie van het bindweefsel (of fascie) en het beenachtige weefsel rondom het centrale zenuwstelsel (schedelbeenderen, wervelkolom, heiligbeen en bekken). Met behulp van uiterst subtiele technieken (met een druk van niet meer dan 5 gram) wordt spanning en stress weggenomen uit deze weefsels, waardoor het lichaam zich ontspant en zichzelf corrigeert. Een bijwerking van deze therapie is dus ontspanning. Je voelt je na een behandeling relaxed en herboren.

Lichamelijke klachten hebben vaak een aanwijsbare oorzaak, zoals een ongeval, blessure of ziekte. Deze klachten gaan gepaard met ongemak zoals pijn en belemmering in onze bewegingen. Vanuit de reguliere zorg zijn wij gewend om de focus te leggen op het wegnemen van de pijn en het ongemak die onze klacht met zich meebrengt, maar het emotionele/psychische wordt vaak niet meegenomen. Die wordt dan weer separaat behandeld, terwijl onze geest en ons lichaam niet van elkaar te scheiden zijn.

Craniosacraal Therapie is ook een holistische vorm van manuele therapie, wat betekent dat de symptomen en klachten niet op zichzelf behandeld worden, maar dat de gehele mens (body, mind & spirit) wordt behandeld. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de klacht, maar ook naar de oorzaak en het emotionele/psychische stukje wat erbij hoort. Enerzijds kunnen chronische pijn en ziekten gevoelens van angst, bezorgdheid, frustratie, woede en verdriet met zich meebrengen, maar omgedraaid geldt dat hetzelfde. Wanneer we veel stress ervaren door emoties zoals overmatige bezorgdheid, angst, schuldgevoelens, wrok en woede, dan kan dit lichamelijk klachten en ziekten veroorzaken. Het is vaak een vicieuze cirkel, want in beide gevallen is er een stressresponse in het lichaam.

Door de spanning weg te nemen uit het lichaam, komen de onderliggende emoties en psychische stress vaak naar het bewustzijn. De klacht is lichamelijk, maar de oorzaak ligt dieper. De bewustwording van deze diepere emoties, onverwerkte ervaringen, trauma's en psychische stress zorgt niet alleen voor een lichamelijk ontlading, maar ook een energetische ontlading. Deze ontlading creëert ruimte waarin iets nieuws kan ontstaan, namelijk een hogere, coherente energie in het lichaam om zichzelf te corrigeren en weer in balans te brengen en tevens een ongekende vrijheid om te zijn wie je werkelijk bent om zo een nieuwe toekomst voor jezelf te creëren en manifesteren.

Craniosacraal Therapie heeft namelijk als uitgangspunt dat het lichaam een eigen intelligentie en wijsheid bezit waardoor het zichzelf kan herstellen (het zelf-genezend vermogen). Het zal altijd proberen zichzelf weer naar een staat van homeostase (balans) en perfectie te brengen. Een craniosacraal therapeut is als het ware een werktuig en verlenging van dit zelf-genezende vermogen en volgt de aanwijzingen van het lichaam in plaats van te proberen het lichaam te dwingen zich aan te passen aan menselijke wetenschap, overtuigingen en ego's.

Tijdens een behandeling, terwijl we lichaamsgericht werken, kijken we welke patronen en overtuigingen jou vanuit het onderbewustzijn blokkeren. Wanneer er een diepere gewaarwording komt van wat er in je lichaam gebeurt en je de stress lokaliseert die daar wordt vastgehouden, vindt er een verschuiving plaats van hoe je ernaar kijkt. In plaats van ons lichaam de schuld te geven dat het ons in de steek heeft gelaten en ons te verzetten tegen het huidige moment van nu (de klacht, de pijn, de depressie), beginnen we te begrijpen dat niet ons lichaam de schuld is, maar trauma’s uit het verleden en onze negatieve overtuigingen over onszelf, over anderen en over de wereld om ons heen, die in ons onderbewustzijn zijn geprogrammeerd. 

We kunnen onbewust denken dat we niet goed genoeg zijn, dat we nooit succesvol zullen zijn, dat we niet lief zijn, dat we niet waard zijn om van te houden, dat we die droombaan/ droomhuis/ droomrelatie/ droomgezin nooit zullen krijgen. Maar is dit de waarheid of slechts een verhaal die onze ouders of primaire verzorgers ons voorschotelde toen we jong waren, of verhalen die we onszelf hebben verteld? Vanuit dat negatieve verhaal gaan we beschermings- en overlevingsmechanismen ontwikkelen, zoals (over)presteren, perfectionisme, pleasen, confrontatie vermijden, onzichtbaar worden, angst voor... noem maar op. En hoe meer deze verhalen zich vastzetten, hoe meer we verwijderd raken van ons ware authentieke zelf. 

Genezing vindt plaats wanneer we de patronen beginnen te zien, wanneer we ze begrijpen en wanneer we onszelf en degenen die ons fysiek, emotioneel en spiritueel hebben beschadigd, kunnen vergeven. Genezing vindt plaats wanneer we leren lief voor onszelf te zijn, wanneer we voor onszelf gaan opstaan en wanneer we ons bij alles wat we doen, zeggen of denken afvragen: is dit liefdevol naar mijzelf?

Dus als je dit leest, feliciteer jezelf dan. Dit betekent dat je aan het ontwaken bent en herkent dat de oude manieren van zijn niet langer voor je werken. Dit betekent dat spirit dingen in beweging aan het zetten is. Het betekent dat je evolueert!

 

bottom of page