top of page
Zoeken

Interview met Annelise Sunanda, gepubliceerd in BewustZijnenZo, April 2021Niet iedereen weet wat Craniosacraal Therapie inhoud. Kun je het uitleggen?


Craniosacraal Therapie (kortweg Cranio) is ontstaan uit osteopathie. Cranio richt zich voornamelijk op de bewegingsfunctie van het bindweefsel (of fascie) en het beenachtige weefsel rondom het centrale zenuwstelsel (schedelbeenderen, wervelkolom, heiligbeen en bekken). Met behulp van uiterst subtiele technieken (met een druk van niet meer dan 5 gram) wordt spanning en stress weggenomen uit deze weefsels, waardoor het lichaam zich ontspant en zichzelf corrigeert. Een bijwerking van deze therapie is dus ontspanning. Je voelt je na een behandeling relaxed en herboren.


Cranio heeft als uitgangspunt dat het lichaam een eigen intelligentie en wijsheid bezit waardoor het zichzelf kan herstellen (het zelf genezend vermogen). Het zal altijd proberen zichzelf weer naar een staat van homeostase en perfectie te brengen. Een craniosacraal therapeut is als het ware een werktuig en verlenging van dit zelf-genezende vermogen en volgt de aanwijzingen van het lichaam in plaats van te proberen het lichaam te dwingen zich aan te passen aan menselijke wetenschap, overtuigingen en ego's. Dit vergt van de therapeut dat hij of zij versmelt met het weefsel om deze aanwijzingen te kunnen voelen en volgen en dat hij of zij neutraal is (en blijft) tijdens de behandeling.


Cranio is ook een holistische vorm van manuele therapie, wat betekent dat de symptomen en klachten niet op zichzelf behandeld worden, maar dat de gehele mens (lichaam, ziel en geest) wordt behandeld. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de klacht, maar ook naar de oorzaak en het emotionele/psychische stukje wat erbij hoort. Door de spanning weg te nemen uit het lichaam, komen de onderliggende emoties en psychische stress vaak naar het bewustzijn. De klacht is lichamelijk, maar de oorzaak ligt dieper. De bewustwording van deze diepere emoties, onverwerkte ervaringen, trauma's en psychische stress zorgt voor een ontlading en deze ontlading geeft ruimte en hernieuwde energie aan het lichaam om zichzelf te corrigeren en weer in balans te brengen.


Hoe werkt Cranio vanuit een medisch/ fysiek oogpunt:


Alle structuren in ons lichaam zijn met elkaar verbonden door bindweefsel (fascie). Je kunt het zien als een soort vlies dat rondom en tussen alle organen, spieren, vaten, botten, pezen en banden ligt. Het zorgt ervoor dat alles op zijn plaats blijft zitten, maar heeft ook een beschermende functie en is essentieel in cel-communicatie en transport van stoffen.


Door overbelasting, blessures, te weinig of verkeerde beweging, verkeerde houding, ontstekingen en dergelijke kunnen er echter beschadigingen ontstaan in het bindweefsel waardoor de weefsels niet meer soepel langs elkaar kunnen bewegen (verglijden). We spreken dan vaak van verklevingen. Ook emotionele en psychische stress en trauma's kunnen spanning in het bindweefsel veroorzaken, omdat de stresshormonen die vrijkomen de samenstelling van het bindweefsel beïnvloeden waardoor het zijn flexibiliteit verliest.


Als bindweefsel door verklevingen ergens in het lichaam strak komt te staan, heeft dit verstrekkende gevolgen voor het hele lichaam. Alle lichaamsdelen zijn immers met elkaar verbonden via bindweefsel. Je bindweefsel verliest flexibiliteit en de spanning en stress die deze inflexibiliteit uitoefent op bepaalde delen van het lichaam veroorzaakt pijn. Rugpijn, schouderpijn, nekpijn, gewrichtspijn en peesirritatie of -ontsteking zijn veelvoorkomende klachten.


Cranio neemt spanning weg uit het bindweefsel waardoor de mobiliteit van het bindweefsel wordt herstelt. De doorbloeding en cel-communicatie verbetert, de aanvoer van voedingsstoffen en eiwitten en de afvoer van afvalstoffen werkt weer optimaal en het aangedane weefsel herstelt zich. Hierdoor wordt een vermindering van pijn ervaren.


Dus, Cranio is geen gerichte behandeling van één bepaalde aandoening, maar door de werking van één van de belangrijkste weefsels te ondersteunen en reguleren, worden vele systemen weer in balans gebracht en kan het lichaam zijn zelf herstellende functie weer aannemen.


En vanuit een energetisch/ spiritueel oogpunt:


In mijn praktijk leg ik de nadruk op het energetische/spirituele aspect van Cranio, omdat we meer zijn dan alleen het lichaam. We bestaan namelijk hoofdzakelijk uit energie en onze gedachten, gedragspatronen, onbewuste overtuigingen en dergelijke hebben ook een energie of vibratie. Deze vibratie heeft invloed op het lichaam.


Negatieve gedachten, overtuigingen, oordeel en kritiek, die negatieve emoties (lees lage vibraties) zoals woede, haat, verdriet en wantrouwen in ons lichaam genereren, zorgen voor een chaotische energetische toestand in onze hersenen en ons hart. Dit zorgt voor chaotische signalen naar organen, weefsels en genen. Hierdoor worden we ziek.


Het tegendeel is ook waar. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wanneer onze gedachten positief, liefdevol, vergevingsgezind, vertrouwend en relaxed zijn (en dus een hoge vibratie hebben) en zij verheven emoties in ons lichaam genereren, ons hart en hersenen synergetisch gaan werken. Hierdoor vindt er een verschuiving plaats van een chaotische naar een meer georganiseerde staat van zijn (coherentie). Coherente informatie kan door het lichaam worden omgezet in de juiste signalen, functies en processen, zodat lichaam, ziel en geest optimaal functioneren. Meditatie bewerkstelligt ook hart- en breincoherentie. Cranio wordt soms ervaren als een meditatief proces.


Het is dus belangrijk om te ontdekken welke gedachtenpatronen, overtuigingen en oordelen we hebben en waar deze vandaan komen. Deze patronen te leren erkennen, herkennen en transformeren is het spirituele werk. Spiritualiteit is vaak beladen en zweverig, maar het betekent simpelweg bewustwording en transformatie.


Craniosacraal Therapie ondersteunt het lichamelijke aspect tijdens dit proces. Hierdoor helpt Cranio jouw spirituele groei en zal het je helpen om de restanten van een negatieve, chaotische energie los te laten (transmuteren) zodat je net als een vlinder een transformatie ondergaat en een nieuw bewustzijn zich openbaart.


Met welke klachten kan men naar je toe komen?


Cranio kan bij veel aandoeningen toegepast worden. Het kan gebruikt worden als ondersteunende therapie bij andere behandelingen of als losstaande therapie. Het doel hierbij kan zijn het vinden van ontspanning of het herstel van lichamelijk en/of emotioneel letsel en/of het verminderen van pijn. Je leert luisteren naar de signalen van je lichaam.


Cranio helpt fysiek bij:

 • vermindering van (chronische) pijn

 • nekklachten

 • hoofdpijn

 • slijmbeurs ontstekingen

 • chronische vermoeidheid

 • versterking van het immuunsysteem (dus meer weerstand tegen ziektes)

 • leer problemen/leer belemmeringen


Energetisch bewerkstelligt het:

 • meer zelfkennis en zelfbewustzijn.

 • een ontspannen en zelfverzekerde manier van leven (omgang met anderen).

 • meer liefde voor anderen, compassie en geduld.

 • betere relaties met je partner, kinderen, familie en collega’s.

 • het vermogen om beter met stress en spanning om te gaan.

 • meer inzicht, helderheid en focus.

 • meer vitaliteit en meer energie.


Wat maakt deze therapie anders dan andere therapie vormen?


Doordat Cranio op een dieper niveau onverwerkte spanning naar boven brengt, leent het zich om op alle lagen te werken. Niet voor niets is mijn 'slogan' dat Cranio een holistische therapie is die "mind, body en soul" integreert. Het is enerzijds een manuele therapie en anderzijds wordt er ook met energieën binnen het lichaam zelf gewerkt. Er vindt zeker geen coaching plaats, maar inzichten komen vanuit de cliënt zelf. Hierdoor kan er dus een verdieping van bewustzijn plaatsvinden als de cliënt daar open voor staat. Vooral in deze tijd van verschuiving en inzicht in het collectieve bewustzijn van de mensheid, zullen we steeds meer zien dat mensen dit soort vormen van ondersteuning gaan zoeken.


Hoe is dit beroep op je pad gekomen?


Door de crisis in 2008 verloor ik mijn baan als advocaat assistente en dit deed me beseffen dat ik niet meer blij werd van dit soort werk. Het paste niet meer bij me. Wat ik wel wilde gaan doen, wist ik nog niet. Ik was natuurlijk al 44, dus het was niet zo eenvoudig om volledig om te schakelen en opnieuw te beginnen. Aangezien ik tijdelijk een uitkering kreeg, besloot ik vrijwilligerswerk te gaan doen om te kijken waar ik wel blij van werd. Aangezien ik een diepe liefde heb voor paarden, besloot ik bij een manege te gaan helpen in ruil voor rijlessen.


In het voorjaar van 2010 moest ik helpen bij het verzorgen van een erg ziek paard. Ik vond het vreselijk om het dier zo te zien leiden en niet wetende hoe ik haar helpen moest, legde ik mijn handen op haar flank. Ik voelde het weefsel onder mijn handen bewegen en ik verbond me met haar door mijn hart te openen. Wat er toen gebeurde was een hele bijzonder non-verbale uitwisseling tussen mij en het paard en het paard is uiteindelijk hersteld. Ik wist op dat moment dat ik verder moest onderzoeken hoe genezing werkt op non-verbaal/energetisch niveau. Datzelfde jaar ontdekte ik Craniosacraal Therapie. Drie jaar later ontving ik mijn certificaat van Upledger Institute (in Canada), een opleidingsinstituut dat wereldwijd bekend staat om haar hoge niveau van training en excellente, innovatieve programma’s.


Je hebt in Canada gewoond en daar de opleiding gedaan?


Ik ben in 1988 naar Toronto, Canada geëmigreerd en heb daar 28 jaar gewoond. Inderdaad heb ik daar mijn opleiding gevolgd. CranioSacraal Therapie is ontwikkeld door John E. Upledger DO, OMM, een osteopatisch arts en chirurg uit de Verenigde Staten. De opleiding bestaat uit verschillende modules die in workshops van 4 tot 5 dagen worden gegeven. Tussen de modules worden de materie en technieken geoefend en op deze praktijkervaring wordt de volgende module gebouwd. Na 4 modules (ongeveer 2 jaar), als de theorie en praktijkervaring goed is geïntegreerd, kan er een examen worden afgelegd (theorie en praktijk). Dit examen is in Noord America niet verplicht om het vak uit te mogen oefenen. Ik heb dit wel gedaan en mijn certificaat als Craniosacraal Therapeut daar behaald. Daarna zijn er nog geavanceerde modules van elk één week waarna men de mogelijkheid krijgt om weer examen te doen voor een hogere accreditatie.


In Nederland is de opleiding tot Craniosacraal Therapeut ook modulair en kun je het op je eigen tempo doen. De 4-jarige beroepsopleiding Cranio is geaccrediteerd door het SNRO. Met het diploma craniosacraal therapie kan een therapeut zich aansluiten bij diverse beroepsverenigingen in het complementaire veld.


Op jouw website www.iamcraniosacraaltherapie.com staat jouw naam als Annelise Sunanda. Is Sunanda jouw achternaam of heeft dit een andere betekenis?


Sunanda is geen achternaam, maar is de naam die ik in 2007 heb gekregen van mijn Guru (Mata Amritanandamayi Devi, bekend als Amma) tijdens een retraite in de Verenigde Staten.

Mijn voornaam, Annelise betekent "overvloed aan God's liefde", wat voor mij een bijzondere betekenis heeft. Achternamen heb ik niet zoveel mee. Het is de naam van je voorouders of van je echtgenoot en voelt voor mij niet als iets persoonlijks. Ik heb in mijn leven dus verschillende achternamen gehad en voel dat het een energetische verbinding met zich meebrengt, die niet bij mij hoort. Daarom heb ik ervoor gekozen om de naam die ik van Amma heb gekregen te gebruiken als achternaam. Sunanda is een Sanskriet woord en betekent "zij, die zich koestert in haar ware Zelf." Ananda betekent bliss in Sanskrit, en de ware zelf is een staat van bliss. Dat is toch een mooie belofte, of niet?


Is het spirituele altijd in je leven geweest?


Ik ben in een streng christelijk geloof opgegroeid. Dit werd voor mij op een bepaald moment in mijn leven te dogmatisch en beklemmend. In 2004 kwam ik in aanraking met het boek: "een ongewoon gesprek met God" van Neal Donald Walsch. Dit was voor mij een openbaring en de vrijheid die hierin beschreven stond resoneerde op een diepe laag. In 2005 leerde ik Amma kennen en heeft mijn spirituele pad een andere wending genomen. Ik heb verschillende stromingen onderzocht en me verdiept in verschillende denkwijzen. Na 15 jaar heb ik me gerealiseerd, dat alles op hetzelfde neerkomt, namelijk: alles is bewustzijn en komt uit één bron en die bron is liefde. Onze taak als individueel onderdeel van dit bewustzijn is om weer terug te keren naar die bron van liefde.


Wat is je grootste levensles?


Vergeving. Na de scheiding van de vader van mijn dochter had ik veel boosheid in mij. Het begon mijn leven te beheersen en op een gegeven moment had ik daar genoeg van. Op 1 januari 2001 heb ik me voorgenomen dat dit het jaar zou worden waarin ik mijn ex-man en anderen zou vergeven. Op een gegeven moment merkte ik dat die scherpe angel van boosheid en haat er niet meer was. Mijn gevoel tegenover mijn ex-man was totaal veranderd en liefde keerde weer terug in mijn hart. Ik heb geleerd dat vergeving niet betekent dat je dingen accepteert, maar dat je dingen loslaat. De les was dat het niet over hem ging, maar over mij en dat het loslaten van deze negatieve emoties weer ruimte in mijn eigen hart vrijmaakte, die gevuld kon worden met hogere emoties, zoals liefde, barmhartigheid, vreugde en geluk. Door te vergeven werd ik zelf vrij.

Een wijze spreuk van de Boeddha is "Holding on to anger is like grasping a hot coal with the intent of throwing it at someone else; you are the one who gets burned.


Wat kunnen mensen verwachten als ze naar jouw komen voor een behandeling?


Eén vol uur waarbij je 100% gezien en gehoord wordt. Tijdens de behandeling ontvang je 100% van mijn onbevooroordeelde aandacht, liefde en mededogen. Ik creëer een neutrale liefdevolle ruimte voor jou, waarin je jezelf kunt zijn en datgene kunt denken, doen en zeggen wat je nodig hebt om datgene los te laten wat pijn veroorzaakt. Door jezelf en anderen te vergeven, ontstaat er weer ruimte voor andere emoties, gevoelens en ervaringen, gebaseerd op het bewustzijn dat je al bent, namelijk liefde.

8 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page