top of page
Zoeken

Je schaduwkanten leren zien en ontdekken wie je werkelijk bent


Niet iedereen kiest ervoor om het spirituele pad te bewandelen omdat het moed en doorzettingsvermogen vereist. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het spirituele pad niet alleen liefde en gelukzaligheid. Natuurlijk kan het spirituele pad magisch en vol mooie ervaringen zijn, maar het kan ook vol onzekerheid, twijfel en verborgen valkuilen zijn.

In een vorige blogpost had ik het over het spirituele pad en de innerlijke drang om terug te keren naar onze Ware Zelf. Om beter te kunnen begrijpen hoe onze schaduwen ontstaan, raad ik aan om deze blog eerst te lezen.


Wat is onze Ware Zelf?

Onze ware zelf is wat overblijft als we alles waarmee we ons identificeren wegnemen en loslaten. Onze ware zelf is puur bewustzijn en puur bewustzijn is liefde: het vermogen om liefde te geven, liefde te ontvangen en liefde te zijn!


Wat is dan het ego?

Het ego is het masker dat we hebben opgezet om te overleven in deze wereld. Toen we jong waren en ons werd geleerd dat we niet één zijn met alles, maar gescheiden van elkaar, creëerden we een identiteit en gingen we ons vergelijken met anderen. Hoe zijn we in vergelijking met anderen? Zijn we beter dan (zij) of minder dan (zij)?

Wanneer ons ego ons vertelt dat we minder zijn dan (anderen), worden we onzeker en gaan we ons anders gedragen (uit schaamte en omdat we niet willen dat anderen zien dat we niet goed genoeg zijn). Vanuit deze onzekerheid kunnen we ons arrogant gaan gedragen of perfectionisten worden, of anderen proberen te pleasen; alleen zodat niemand erachter komt dat we diep van binnen onzeker zijn. Wanneer ons ego ons vertelt dat we beter zijn dan (anderen), voelen we ons misschien bevoorrecht, zijn we uiterst kritisch naar anderen toe of zijn we niet in staat om empathie te voelen.

Dus wanneer we beginnen met het innerlijke werk van zelfbewustzijn en zelfreflectie, zullen we uiteindelijk ontdekken wat we tot nu toe niet hebben gezien (en dus in de schaduw is gebleven). Wat we zullen ontdekken is dat we op een diepere (onbewuste) laag altijd hebben gedacht dat we bijvoorbeeld:

 • niet goed genoeg zijn

 • niet zijn zoals anderen

 • het altijd alleen moeten doen

 • het nooit zullen redden

 • er niet bijhoren

om maar eens wat te noemen...

Als onze onbewuste overtuigingen naar het bewustzijn komen, kan dit ongeduld, frustratie en woede naar boven brengen, maar ook teleurstelling, verdriet en volledige wanhoop kunnen naar boven komen. Het is daarom belangrijk dat je een coach of mentor of therapeut hebt die je hierbij helpt en begeleidt.

De enige manier om met deze zware emoties en gedachten om te gaan, is ze te observeren zonder erbij betrokken te raken (zoals een buitenstaander die naar binnen kijkt). Neutraliteit is iets wat je moet leren, want we zijn gewend overal iets van te vinden. Als je niet vanuit een neutraliteit kunt observeren, wordt er een oordeel verbonden aan wat er gebeurt en dus vinden we er iets van. Door het te (ver)oordelen, krijgt het energie. Vinden we dat iets slecht is, verbindt je er negatieve energie aan en vinden we dat iets goed is, zullen we er positieve energie aan verbinden. Het is een constant duwen/trekken en de energie, of het nu positief of negatief is, zal ervoor zorgen dat het in stand blijft.

Als je echter werkelijk neutraal kunt observeren, kijk je vanuit een positie van de objectieve waarnemer: wat er op dit moment gebeurt, is niet goed of slecht, maar slechts een neutrale gebeurtenis: "Ik zie dat [...] gebeurt. Dit heeft niets met mij te maken. Dit is iets wat de ander doet en dat laat ik bij hem/haar." In plaats van "Hij of zij heeft (mij) dit aangedaan. Wat gemeen. Ik voel mij diep [...]." Je eigen diepere en onbewuste pijn wordt hierdoor geactiveerd, want op een diepere laag leeft een overtuiging van "ik ben niet goed genoeg" welke door de gebeurtenis wordt geactiveerd. Deze activatie van jouw onderbewuste overtuiging zal een automatische reactie met zich meebrengen (waar je wellicht later spijt van hebt).


Objectief observeren is de enige manier om diepgewortelde overtuigingen los te laten, want door neutraal te observeren, wordt er geen energie gegeven aan de gebeurtenis; je haalt als het ware de stekker eruit. Deze energie kan nu gebruikt worden voor iets anders.


Oordelen is een daad van het ego en is niet liefdevol naar jezelf toe omdat het afstand creëert tussen jou en een ander. Dit gaat tegen de natuurlijke wetten in. We zijn namelijk niet gescheiden maar (energetisch) verbonden. Dus objectief observeren verbindt ons met onszelf, met de grote bron van liefde en is dus een vorm van zelfliefde. We observeren simpelweg wat er gebeurt en laten het liefdevol ontvouwen. Het gebeurt nu eenmaal, dus waarom zou je je ertegen verzetten?

Liefdevol toestaan ​​dat het huidige moment zich ontvouwt, is liefdevol zijn voor onszelf en de hele schepping. Dit klinkt makkelijk, maar het ego is sluw en kan ons laten denken dat

 • het te moeilijk is,

 • we het fout doen,

 • we geen voortgang maken,

 • er iets mis met ons is,

 • we het nooit leren,

 • is dit wel waar?

 • we vroeger gelukkiger waren.

Herken deze gedachten, observeer ze en laat ze los.


Ontdekken wat nog in de schaduw verborgen ligt is eigenlijk goed nieuws. Waarom? Omdat het naar de oppervlakte brengt wat we eigenlijk NIET zijn. Het verbergt onze ware natuur. Deze false programmering heeft ons leven beheerst, houdt ons gebonden, klein en ongelukkig. Maar in werkelijkheid zijn we al alles wat we willen zijn. We zijn heel en compleet. We zijn LIEFDE! Liefde is overal.

Tijdens dit proces van zelfbewustzijn en zelfinzicht beginnen we een gezond ego te ontwikkelen. Met een gezond ego bedoel ik een ego dat

 1. begrijpt wat onze onderbewuste overtuigingen zijn die onze acties en reacties bepalen en daar begrip en compassie voor heeft,

 2. de confrontatie is aangegaan (en kan nu omgaan) met de gehechtheid aan deze onderbewuste overtuigingen, en

 3. verantwoordelijkheid neemt voor het onbewuste gedrag dat ervoor heeft gezorgd dat we fouten hebben gemaakt, verkeerd hebben gereageerd, beslissingen hebben genomen die niet juist waren en onszelf en anderen hebben beschadigd.

Een gezond ego heeft deze overtuigingen geïntegreerd in een gezonde, evenwichtige en medelevende kijk op onszelf en anderen. We zullen niet langer het slachtoffer zijn van onze patronen en gedragingen, die vanuit ons onderbewustzijn ons leven besturen. We hollen niet langer om dit en dat op te lossen, op zoek naar bevestiging van wie we zijn om ons goed te voelen over onszelf. Dit is de zelftransformatie die van nature plaatsvindt doordat we deze patronen en aangeleerde gedragingen loslaten. Wat we ervoor terugkrijgen is zelfliefde.

We zullen onszelf liefdevol gaan accepteren, inclusief de mooie en de minder mooie eigenschappen. Wanneer we deze staat bereiken, wordt het leven gemakkelijker en zinvoller. We zullen dan in een flow komen en zullen in staat zijn om onze diepste verlangens zonder enige moeite te manifesteren en het onmiddellijk naar ons toe te trekken. Als we ons licht op onze schaduw kunnen schijnen en onszelf onvoorwaardelijk lief kunnen hebben, zal de schoonheid van wie we werkelijk zijn in alle glorie worden onthuld.11 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page