top of page
Zoeken

Bewust vs. onbewust manifesteren


Conscious v. unconscious manifesting
Image by Katharina Hermann on Unsplash [words added by author]

Sinds de film "The Secret" uitkwam in 2006, is de Wet van Aantrekking steeds populairder geworden. Het principe dat we onze dromen onmiddellijk naar ons toe kunnen trekken door het te visualiseren en te voelen, wordt in de film getoond als een eenvoudig proces. Je visualiseert eenvoudigweg de toekomst die je wilt, je voelt de verheven emoties die deze realiteit bij jou teweeg zouden brengen en je wacht tot het Universum het op magische wijze naar je toe brengt.


Maar als het zo makkelijk was, waarom hebben de meesten van ons dan zoveel moeite om het leven te creëren dat we willen? Als we het allemaal kunnen, waarom worden de principes van de Wet van Aantrekking dan door zoveel zelfhulp-goeroes en coaches gebruikt als middel om je te helpen je beste leven te realiseren en eindelijk geluk te vinden?


Het grootste probleem met bovenstaand scenario is dat we voorbijgaan aan de verschillende lagen van bewustzijn. De Wet van Aantrekking werkt op het niveau van de bewuste geest. Op dit niveau zijn wij ons bewust van het lichaam en van onze omgeving en zijn we in staat om logisch na te denken en beslissingen te nemen. We maken gebruik van de bewuste geest wanneer we beslissen wat we in ons leven willen bereiken en hoe we willen dat onze toekomst eruit ziet. We kunnen onze verbeeldingskracht aanspreken om het perfecte plaatje in onze geest te creëren en we kunnen ons bewust worden van de emoties van vreugde, geluk en dankbaarheid die we in ons lichaam voelen als we aan deze toekomst denken.


Maar hoe zit het met ons onderbewustzijn?


Het onderbewustzijn is dat deel van onze geest/mind dat zich onder het niveau van bewustzijn bevindt. Het is verantwoordelijk voor het opslaan en verwerken van informatie waarvan we ons momenteel niet bewust zijn. Elke herinnering, ervaring, gevoel, gedachte, vaardigheid, elk vergeten/subliminaal stukje informatie wordt opgeslagen in ons onderbewustzijn.


De belangrijkste taak van het onderbewustzijn is ervoor te zorgen dat het organisme overleeft. Tijdens onze jeugd hebben wij situaties en energieën ervaren en deze hebben ons geleerd wat we wel en niet moeten doen om te overleven. Die beslissingen worden in ons onderbewustzijn opgeslagen als overtuigingen, aangeleerd gedrag en automatische programma's (acties en reacties). Deze programma's, gedragingen en overtuigingen draaien als het ware op de achtergrond en zorgen ervoor dat we automatisch handelen en reageren in bepaalde situaties, vaak veroorzaakt door een trigger.


De meeste mensen weten niet eens waarom ze bepaalde beslissingen nemen of waarom ze op een bepaalde manier reageren. Ze zeggen dingen, doen dingen, kiezen dingen, vinden dingen leuk en niet leuk, meestal zonder echt te weten waarom en toch denken ze dat dit is wie ze zijn. Er is een wetenschappelijk schatting gemaakt dat ongeveer 95% van de hersenactiviteit onbewust is, wat betekent dat 95% van wie we denken te zijn, niets meer is dan een reeks onbewuste processen, gedragingen, overtuigingen, percepties en emotionele reactiepatronen die zijn opgeslagen in ons onderbewustzijn.


Dit betekent dat, wanneer we met onze bewuste geest proberen een specifieke uitkomst in ons leven te manifesteren, zoals bijvoorbeeld een liefdesrelatie, maar er tegelijkertijd op de achtergond een onderbewuste overtuiging draait waarbij wij geloven dat we eigenlijk geen geluk verdienen, we de Wet van Aantrekking kunnen toepassen totdat we een ons wegen, maar er niets zal gebeuren. Totdat we ons verdiepen in de laag van bewustzijn die eigenlijk de regie heeft, worden alle bewuste pogingen om te manifesteren wellicht gedreven vanuit het ego, of anders gezegd, manifesteren we vanuit onze egoïsche wensen, behoeften en verlangens en/of een poging om controle over ons leven en onze omgeving uit te oefenen.


Eckhart Tolle zei in een van zijn workshops: "Het geheim - of de kracht - van manifesteren ligt in het ervaren van de volheid van het huidige moment, oftewel de ongedifferentieerde volheid van het leven. [Als] je de volheid van het leven niet kunt voelen op je fiets en enorm kunt genieten van dat moment en het feit dat je op de fiets zit, zul je ook niet de volheid van het leven voelen als je in je Rolce Royce of je Bentley of Ferrari zit."

"Manifesteren is natuurlijk iets dat je kunt gebruiken en het werkt wanneer je het correct doet. De misvatting is echter dat dat wat je wilt manifesteren, je ook gelukkig zal maken. Dus als je de volheid van het leven wilt vinden door middel van datgene wat je manifesteert - door dingen - zul je het niet vinden."


Als we manifesteren vanuit een onderbewust trauma of emotionele wond, proberen we een perfect leven te creëren om de onbewuste pijn, die we voelen, weg te drukken (zonder dat we ons daarvan bewust zijn). Bijvoorbeeld, als we als kind niet hebben gevoeld dat er onvoorwaardelijk van ons werd gehouden, denken we misschien dat het manifesteren van financiële overvloed dit zal goedmaken; of als we in onze kinderjaren niet door onze moeder zijn gehoord, verlangen we nu misschien naar status en macht, zodat mensen eindelijk naar ons luisteren; of als onze ouders emotioneel niet beschikbaar waren, kunnen we het gevoel hebben dat een huwelijk en kinderen eindelijk deze leegte op zullen vullen.


Deze gewonde delen van onze psyche moeten eerst worden genezen. Eerst moeten we ons bewust worden van wat onze gewonde delen zijn en deze accepteren. We moeten dan leren hoe we lief voor onszelf kunnen zijn (eerdere blog) en onvoorwaardelijk van onszelf kunnen gaan houden. Want alleen onvoorwaardelijke liefde voor onszelf kan het verkeerde zelfbeeld dat we van onszelf hebben gevormd (de beslissingen die we over onszelf en de wereld hebben genomen om onszelf te beschermen en te kunnen overleven), genezen. Eerst moeten we onze weg terug vinden naar de ongedifferentieerde volheid van het leven.


Wat is de ongedifferentieerde volheid van het leven?


We ervaren dit wanneer we pure liefde, vreugde en geluk in ons hart en ons hele wezen ervaren; wanneer we ons innig verbonden voelen (d.w.z. met onszelf en het leven); wanneer we een ongekende vitaliteit in elke cel van ons lichaam ervaren. Als we dat eenmaal ervaren, kan geen enkele scenario in de toekomst beter zijn. Alles wat er in de toekomst gebeurt, is dan slechts een aanvulling op wat we al ervaren... hier en nu.


Op hogere bewustzijnsniveaus wordt het hele idee van manifesteren steeds minder relevant!

32 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page