top of page
Zoeken

Lief zijn voor jezelf, wat betekent het precies?


Photo door Omer Salom op Unsplash

Spirituele leraren, holistische therapeuten, coaches en healers vertellen ons allemaal dat we lief moeten zijn voor onszelf, maar wat betekent dat precies? Betekent het dat we een warm en geurend bad nemen, ontspannen met een glas wijn, een avondje op de bank zitten met een goed boek of een mooie film, of dat we ons een dag laten vertroetelen in de spa?


Ook al zijn dit misschien dingen die we nodig hebben om op te laden en ook al is het liefdevol naar onszelf als we naar ons lichaam en onze intuïtie luisteren, lief zijn voor onszelf is veel meer. Lief zijn voor onszelf is meer dan een tijdelijke oplossing, die ervoor zorgt dat we ons even beter voelen. Lief zijn voor onszelf is meer dan een sporadische poging om onszelf terug te trekken uit ons drukke leven en ons lichaam en onze geest even de welverdiende rust te geven die het nodig heeft. Lief zijn voor onszelf is meer dan even afstand te nemen van de dagelijkse stress. Lief zijn voor onszelf gaat veel dieper. Het is een proces.


Lief zijn voor onszelf vraagt van ons dat we ons elk moment bewust zijn van onze gedachten en programmeringen. Gedachten zoals: "ik ben niet goed genoeg", "Ik presteer nooit iets”, “Ik schiet altijd tekort", “Ik ben te dik en ik zal nooit iemand vinden", “Ik ben verlegen en mensen denken vast dat ik saai ben” enz. enz. zijn geen liefdevolle gedachten en daarom niet liefdevol naar onszelf toe. Waarom niet? Omdat zij in strijd zijn met wie we werkelijk zijn, namelijk pure, onvoorwaardelijke liefde. Met andere woorden, de vibratie van deze negatieve gedachten en overtuigingen komen niet overeen met onze natuurlijke staat van onvoorwaardelijk liefde en hierdoor ontstaat er een chaotische, incoherente toestand in ons fysieke en emotionele lichaam. Ons lichaam is dan net een orkest waar iedereen vals speelt; er is geen harmonie meer.


Het is dan ook logisch dat negatieve gedachten ons leven en onze gezondheid beïnvloeden. Het is onmogelijk dat mensen, die constant negatief zijn, gelukkig zijn en het voelt vaak niet fijn om bij hen te zijn. De energie die deze negatieve gedachten met zich meebrengt, heeft dus invloed op onze omgeving (en de mensen waar we mee in contact komen), maar ook op onze innerlijke omgeving. Het veroorzaakt ziekte, aandoeningen en pijn.


Wat we ons vaak niet realiseren is dat, wanneer we gevoelens van boosheid, haat, wrok en oordeel hebben naar iemand anders, deze eveneens een chaotische, incoherente staat in ons lichaam en geest veroorzaken. We zijn daarom ook niet lief voor onszelf als we negatief over iemand anders denken. Negatieve gedachten en emoties, zoals bijvoorbeeld iemand veroordelen voor dom of onjuist gedrag, iemand iets lelijks toewensen of hopen dat iemand gestraft wordt voor wat hij/zij gedaan heeft, zijn wellicht te rechtvaardigen vanuit een menselijk en maatschappelijk oogpunt, maar wij zijn zelf uiteindelijk het slachtoffer. Het veroorzaakt in ons eigen lichaam een incoherente staat van zijn, waardoor wij uiteindelijk lijden.


Lief zijn voor onszelf betekent daarom dat we datgene loslaten wat niet liefdevol is, wat negatief, kleinerend en beperkend is en wat tegen onze ware natuur ingaat. Onze ware natuur is pure, onvoorwaardelijke liefde, vergevensgezind en mededogend; het is inclusief en onbaatzuchtig; het is begripvol en wijs en in flow.


Lief zijn voor onszelf vraagt van ons een bewustwording van onze negatieve gedachten, emoties en overtuigingen, zoals hiervoor beschreven, zonder dat we ze wegdrukken of veroordelen en vraagt bovendien dat we ze liefdevol accepteren. Met andere woorden, wanneer we ons bewust worden van onvriendelijke, negatieve gedachten en gedragingen, staan we onszelf toe om zachter te worden: we zien het proces en onze pijn met begrip en mededogen in plaats van onszelf te veroordelen als incompetente mislukkelingen; we vergeven onszelf voor dingen in ons die nog onbewust en onwetend zijn in plaats van onszelf te bestempelen als niet (goed) genoeg; we communiceren vanuit ons hart in plaats van gekwetst uit te vallen naar anderen of onszelf af te sluiten en de ander uit ons leven te bannen; we proberen onze diepste wonden te begrijpen en genezen ze met liefde en geduld in plaats van anderen de schuld te geven van onze pijn. We zoeken de stilte in ons diepste wezen op om de wijsheid te zien die al aanwezig is in plaats van onze realiteit te domineren en manipuleren vanuit onze ego en ons intellect. Kortom, lief zijn voor onszelf is te leven vanuit ons hart.


Dus, als onvriendelijke, harde gedachten, emoties and gedragingen een incoherente vibratie in ons lichaam veroorzaken, waardoor ziekten, aandoeningen en pijn ontstaan en als liefdevolle gedachten coherente vibraties bewerkstelligen, die het lichaam weer in balans en harmonie brengen - naar zijn natuurlijke staat van liefde en perfectie - dan kunnen we hieruit concluderen dat door lief te zijn voor onszelf, wij onszelf genezen.


Door een neutrale ruimte van onvoorwaardelijke liefde te creëren tijdens de behandeling en door een duidelijke intentie te hebben om het lichaam naar een staat van gezondheid en homeostase te brengen, brengt de craniosacraal therapeut het lichaam naar een coherente staat. Dit is de reden waarom je je zo ontspannen en in balans voelt na een behandeling en pijn vaak verminderd of verdwijnt. Veranderingen zullen echter niet blijvend zijn als je naar huis gaat en je jezelf van alles kwalijk blijft nemen, als je je ouders de schuld blijft geven van alle ellende en pijn in je leven en je je blijft irriteren aan je partner omdat de vuilnis niet aan de weg is gezet.


Als je het innerlijke werk doet door lief te zijn voor jezelf, zoals hierboven beschreven en je hebt een absoluut vertrouwen dat alles zich zal ontvouwen op een manier die voor jou het beste is (wat overigens het moeilijkste is voor de ego), dan zal de liefdevolle kosmische intelligentie en het goddelijke bewustzijn in jou, jou naar een staat van harmonie (balans), welzijn (gezondheid) en innerlijke vrede (geluk) leiden. Zonder enige twijfel!

17 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


bottom of page